Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Πόλεμος για τα φάρμακα...της Πέννυ Μπουλουτζά

Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο τιμολόγηση
Μετωπική σύγκρουση για την τιμή των φαρμάκων με σκληρούς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά σφόδρα στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων, η ψήφιση της οποίας αναμένεται την προσεχή Τετάρτη.
Κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιδρώντας, εκπροσωπεί τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων και τον «προκάλεσε» ότι εάν καταψηφίσει την τροπολογία ουσιαστικά θα έχει αρνηθεί τη μείωση των τιμών για περίπου 6.000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι η τροπολογία κινείται υπέρ των πολυεθνικών εταιρειών -αφού δεν «αγγίζει» τις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων- και εις βάρος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, ενώ ζήτησε να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις της τάξης του 15% σε όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας προκειμένου να «εκθέσει» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμφωνούν στις μειώσεις τιμών φαρμάκων.

Της συζήτησης στη Βουλή ακολούθησαν νέες δηλώσεις, με τον κ. Γεωργιάδη να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα «να γνωστοποιήσει τις εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού “Στο Κόκκινο” που φιλοξένησαν χορηγικά και διαφημιστικά προγράμματα πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών», αλλά και να προτείνει στον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα από «Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», σε «Συνασπισμό των φαρμακοβιομηχάνων».

«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα, που τόνισε «αυτοί που έχουν διαλύσει την κοινωνία για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, ντόπια και ξένα, έρχονται σήμερα και κάνουν έναν πρωτοφανή αντιπερισπασμό, ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα, γιατί υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών σε ελεγχόμενο, φθηνό και ποιοτικό φάρμακο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο στόχος της τροπολογίας είναι να εξοικονομήσει ο ΕΟΠΥΥ περί τα 480 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από μειώσεις σε τιμές φαρμάκων πολυεθνικών εταιρειών.

Οι αλλαγές

Ειδικότερα, με τον νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων που προβλέπεται στην τροπολογία, θα ισχύσουν τα εξής:

1. Πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν χάσει την πατέντα τους (on patent): Δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Η τιμολόγησή τους γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε.

2. Πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent): Αυτή τη στιγμή τιμολογούνται στο 50% της αξίας που είχαν πριν χάσουν την πατέντα τους. Για όσα φάρμακα έχασαν την πατέντα τους από την 1/1/2012 κι έπειτα θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που έχουν στην Ευρώπη ή θα τιμολογούνται στο 50% της τιμής που είχαν πριν χάσουν την πατέντα (ανάλογα με το ποιος τρόπος τα καθιστά φθηνότερα).

3. Γενόσημα: Σήμερα τιμολογούνται στο 80% της τιμής που λαμβάνουν τα πρωτότυπα όταν έχαναν την πατέντα τους. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 65%.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό χρήσης γενοσήμων από ασφαλισμένους αγγίζει το 23%, όταν ο μνημονιακός στόχος είναι το 60%. Για το 2014 η ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη έχει προϋπολογισθεί στα 2 δισ. ευρώ έναντι 2,371 δισ. που ήταν για το 2013. Σύμφωνα με τον υπουργό, συνολικά εφέτος η φαρμακευτική δαπάνη θα κλείσει τελικά στα 2,55 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. ευρώ. αφορούν γενόσημα, 1,1 δισ. ευρώ φάρμακα off patent και τα υπόλοιπα τα φάρμακα on patent.