Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς και παρόχους Υγείας.

Την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς και παρόχους Υγείας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργανισμού Δημήτρης Κοντός στο προεδρείο του ΙΣΑ
Χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς και παρόχους Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του οργανισμού κατά τη συνάντησή του με το Δ.Σ του ΙΣΑ.
Κοινός τόπος, στη συζήτηση, ήταν η ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για τη δημιουργία ενός συστήματος που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.


Στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, ετέθη το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους γιατρούς και αυτός δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν πληρωθεί 108 εκατομμύρια σε 9.000 γιατρούς (οφειλές του ΟΠΑΔ) ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου πρόκειται να δοθούν σε παρόχους 600 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων ένα μέρος θα διατεθεί στον ιατρικό κόσμο. Σχετικά με το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε την ανάγκη της ισότιμης μεταχείρισης όλων των παρόχων στις πληρωμές των οφειλών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση συμβασιούχων γιατρών και είπε ότι η μείωση του αριθμού τους κατά 10%, που αποτελεί δέσμευση στο μνημόνιο, θα επιτευχθεί με τις συνταξιοδοτήσεις.

Επίσης έκανε αποδεκτή την πρόταση του ΙΣΑ σχετικά με την ανάγκη να συγκροτήσει ο ΕΟΠΥΥ το δικό του σώμα γιατρών για το κλινικό έλεγχο των παρόχων.

Ακόμη τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Κοντός διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τις προτάσεις της task force και ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να παραμείνει και πάροχος. Όπως αποκάλυψε τον περασμένο Απρίλιο μόλις το 4% του συνόλου των εργαστηριακών εξετάσεων έγινε στις δομές του Φορέα. «Πρόκειται να ενισχυθούν τα πολυιατρεία για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν την συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αξιοποίηση του έμψυχου υλικού τους και ανασυγκρότηση των μονάδων με την συνένωσή τους όπου είναι απαραίτητο» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης έθεσε το θέμα των ανασφάλιστων πολιτών και ο κ. Κοντός δεσμεύθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια για την φαρμακευτική και νοσηλευτική τους κάλυψη καθώς και το θέμα της δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην πιο ευαίσθητη ομάδα των ασθενών.