Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Στά όρια της κατάρρευσης η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας λόγω ΕΟΠΥΥ - Ανοικτή επιστολή της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ πρός τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ (ΕΝ.Ι – Ε.Ο.Π.Υ.Υ)
Κηφισίας 18, 11526, Αθήνα. Τηλ. – Fax: 2107785805
www.eni-eopyy.net , www.eni-eopyy.gr, email: eni.eopyy@gmail.com

Αθήνα 24/7/2012

ΠΡΟΣ

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Μάριο Σαλμά, αρμόδιο για θέματα ΕΟΠΥΥ

Κύριε Υπουργέ,

Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι εξασφαλίσθηκε για τα φαρμακεία ολόκληρο το ποσό ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να γίνει η πλήρης αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ που αφορά συνταγές Μαϊου.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης γίνεται προφανές στους πολίτες αλλά και στο σύνολο του ιατρικού κόσμου ότι λεφτά υπάρχουν και άρα κάθε καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς είναι καταχρηστική και παραβαίνει ουσιωδώς τους όρους της σύμβασης μεταξύ του οργανισμού και των πιστωτών του ιατρών, κλινικών και εργαστηριακών.
Οι ιατροί αντιλαμβανόμενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση της Πατρίδας επέδειξαν υπομονή και πρωτοφανή ανοχή στην εξοργιστική ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ στο σκέλος των πληρωμών, όμως τα όρια αντοχής τους εξαντλήθηκαν και η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο.
Χιλιάδες ιατρεία και εργαστήρια είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης και ο κρατικός παρεμβατισμός με την τακτική της στάσης πληρωμών οδηγεί το σύνολο του ιδιωτικού τομέα της υγείας σε πλήρη κατάρρευση μαζί με τον δημόσιο τομέα. Ήδη ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 570 εκατομμύρια από παλαιά χρέη ενώ συσσωρεύει νέα καθώς δεν έχει πληρώσει ΚΑΜΜΙΑ ιατρική πράξη από 1/1/2012 και συγχρόνως χρωστά ιατρικές επισκέψεις από τον Μάρτιο του 2012. Όσο δε αφορά τα εργαστήρια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι σε εκκρεμότητα !
Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να αντιληφθείτε την κρισιμότητα της κατάστασης όσον αφορά την βέβαιη κατάρρευση της ιδιωτικής Α’βάθμιας φροντίδας Υγείας και της Β’βάθμιας περίθαλψης, εάν εφαρμοστεί η πολιτική της στάσης πληρωμών προς το ιατρικό σώμα που αποτελεί την βάση της ιατρικής φροντίδας 9,5 εκ ασφαλισμένων.
Επειδή κύριε Υπουργέ η κατάσταση δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, επειδή δεν είναι δυνατόν, από την στιγμή που λεφτά υπάρχουν, να ανεχθούμε καμία προνομιακή μεταχείρηση συγκεκριμένων πιστωτών του ΕΟΠΥΥ έναντι των ιατρών, επειδή είναι πλέον φανερό ότι η κατάσταση δεν οφείλεται σε οικονομική ένδεια αλλά πιθανά σε ανικανότητα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ή ακόμη και σε σκοπιμότητα, επειδή τέλος δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει τους Έλληνες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε επαίτες δωρεάν υπηρεσιών υγείας, σας ενημερώνουμε ότι αν ο οργανισμός δεν αποπληρώσει πλήρως τις οφειλές του προς τους ιατρούς που αφορούν μέχρι και τον μήνα Μάϊο, είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε την πίστωση προς τον οργανισμό και να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε την βιωσημότητα των ιατρείων και εργαστηρίων μας.
Αναμένουμε μέχρι τις 10 Αυγούστου την άμεση διευθέτηση του θέματος, σε αντίθετη περίπτωση καθιστούμε τον ΕΟΠΥΥ ως απολύτως υπεύθυνο για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για διευκρινήσεις στο πλαίσιο μίας συνάντησης και ευελπιστούμε σε ΑΜΕΣΗ θετική επίλυση του θέματος

Με εκτίμηση
Γιά την Π.Δ. της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου              Εμμανουήλ Πολυζόπουλος